Pracuje jak gigantyczny kombinat chemiczny, przetwórnia, magazyn i
dyspozytornia. W dodatku wątroba umie się sama regenerować. Niestety, ma
wielu wrogów, dlatego musimy o nią dbać. Warto więc wiedzieć, co lubi, a
czego nie lubi.
Częstsze posiłki
5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach. Trzeba też zachowywać odpowiedni odstęp między posiłkami (ok. 3 godz.). Żywiąc się w ten sposób, nie doprowadzisz do zbyt długich przerw w pracy pęcherzyka żółciowego i nie zahamujesz wytwarzania kwasów żółciowych niezbędnych do przetwarzania cholesterolu. Ponadto wątrobie łatwiej będzie wypełnić funkcje związane z oczyszczaniem organizmu z ubocznych produktów przemiany materii.
Korzystnie wpływa ono na regenerację wątroby. Jadaj więc chude mięso (zwłaszcza drobiowe), gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii. Pij mleko i napoje mleczne (zawartość tłuszczu - do 2 proc.).
Warzywa w każdej postaci
Razem z owocami powinno się jadać około kilograma dziennie. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej porcji warzyw stanowiły gotowane, a 20 proc. surowe. Wskazane są zwłaszcza warzywa bogate w witaminy z grupy B (np. marchew, buraki, brokuły, sałata) ważne dla prawidłowej przemiany materii. W warzywach jest też sporo błonnika usprawniającego trawienie i antyoksydantów "rozbrajających" szkodliwe wolne rodniki tlenowe.
5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach. Trzeba też zachowywać odpowiedni odstęp między posiłkami (ok. 3 godz.). Żywiąc się w ten sposób, nie doprowadzisz do zbyt długich przerw w pracy pęcherzyka żółciowego i nie zahamujesz wytwarzania kwasów żółciowych niezbędnych do przetwarzania cholesterolu. Ponadto wątrobie łatwiej będzie wypełnić funkcje związane z oczyszczaniem organizmu z ubocznych produktów przemiany materii.
Ciemne pieczywo na śniadanie i kolację
Pieczywo - ciemne oraz pełnoziarniste - najlepiej jadać czerstwe albo w postaci tostów, ponieważ jego trawienie mniej obciąża wątrobę. Pamiętaj jednak, że co prawda węglowodany (np. pieczywo, makarony) mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, jednak żywieniowcy zalecają, żeby nie jeść ich więcej niż 40 dag.
Białko w dieciePieczywo - ciemne oraz pełnoziarniste - najlepiej jadać czerstwe albo w postaci tostów, ponieważ jego trawienie mniej obciąża wątrobę. Pamiętaj jednak, że co prawda węglowodany (np. pieczywo, makarony) mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, jednak żywieniowcy zalecają, żeby nie jeść ich więcej niż 40 dag.
Korzystnie wpływa ono na regenerację wątroby. Jadaj więc chude mięso (zwłaszcza drobiowe), gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii. Pij mleko i napoje mleczne (zawartość tłuszczu - do 2 proc.).
Warzywa w każdej postaci
Razem z owocami powinno się jadać około kilograma dziennie. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej porcji warzyw stanowiły gotowane, a 20 proc. surowe. Wskazane są zwłaszcza warzywa bogate w witaminy z grupy B (np. marchew, buraki, brokuły, sałata) ważne dla prawidłowej przemiany materii. W warzywach jest też sporo błonnika usprawniającego trawienie i antyoksydantów "rozbrajających" szkodliwe wolne rodniki tlenowe.
Soki owocowe
Najlepiej świeżo wyciśnięte, ponieważ dostarczają dużo witamin i soli mineralnych. Ponadto wspierają wątrobę w oczyszczaniu organizmu.
Ziołowe przyprawy
Używaj ich zamiast pieprzu, curry, ostrej papryki, octu (zwłaszcza spirytusowego), musztardy, które podrażniają przewód pokarmowy. Do doprawiania potraw stosuj lepiej majeranek, tymianek, miętę, jałowiec (pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie tłuszczów) czy kminek i oregano (działają rozkurczowo na przewody żółciowe, regulując dopływ żółci do dwunastnicy, wzmagają też wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie tłuszczów).
Najlepiej świeżo wyciśnięte, ponieważ dostarczają dużo witamin i soli mineralnych. Ponadto wspierają wątrobę w oczyszczaniu organizmu.
Ziołowe przyprawy
Używaj ich zamiast pieprzu, curry, ostrej papryki, octu (zwłaszcza spirytusowego), musztardy, które podrażniają przewód pokarmowy. Do doprawiania potraw stosuj lepiej majeranek, tymianek, miętę, jałowiec (pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie tłuszczów) czy kminek i oregano (działają rozkurczowo na przewody żółciowe, regulując dopływ żółci do dwunastnicy, wzmagają też wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie tłuszczów).
Aktywny tryb życia
Wątroba rozkłada i neutralizuje toksyny, które dostarczamy do
organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem. Podczas wysiłku
fizycznego intensywniej się pocimy. Razem z potem przez skórę przenikają
substancje toksyczne rozpuszczalne w wodzie, a to odciąża wątrobę.
Codziennie warto więc choć godzinę spędzić w ruchu. Jeśli nie masz
zdrowotnych przeciwwskazań, możesz raz w tygodniu wypocić się w saunie.
Ochronne szczepienia
Wrogami wątroby są wirusy powodujące jej stan zapalny (wirusowe
zapalenie wątroby -WZW typu A, B lub C, nazywane popularnie
"żółtaczką"). Nie ma szczepionki, która chroniłaby nas przed wirusem C,
ale są chroniące nas przed wirusami A i B. Warto zaszczepić się
profilaktycznie, ponieważ infekcja może prowadzić nawet do marskości
wątroby albo raka tego narządu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz